infolinia czynna od pon. do pt. od godz. 9:00 - 17:00

Ekspresy automatyczne. Na co zwrócić uwagę?

2019-01-20
Niezwykle aromatyczna kawa parzona ze świeżo zmielonych ziaren jest czymś, o czym marzy większość z nas o poranku. Jeśli na dodatek proces jej przygotowania nie zabiera nam cennych minut, to pozostaje nam wybrać urządzenie, który nam to umożliwi i zrobi kawę za nas. Mowa o ekspresie automatycznym, który w swej obsłudze jest bardzo intuicyjny i wymaga minimalnego zaangażowania ze strony człowieka.

Ten wpis ma na celu przybliżyć charakterystykę ekspresów ciśnieniowych automatycznych z wbudowanym młynkiem i wyszczególnienie opcji oraz funkcji, na które trzeba zwrócić uwagę, wybierając najlepszy model.

MŁYNEK

Wbudowany młynek jest dużym udogodnieniem – wystarczy wsypać zapas kawy do pojemnika, wybrać rodzaj kawy, a młynek sam zajmie się zmieleniem jej odpowiedniej ilości. W ekspresach automatycznych możemy wybrać jeden z dwóch rodzajów młynka:

UDAROWY– wyposażony jest w nożyki lub młoteczki, które, kręcąc się z dużą prędkością, rozdrabniają ziarna; proces ten nagrzewa ziarna kawy, przez co traci ona nieco swoje pełne walory smakowe,

ŻARNOWY– ziarna są gniecione za pomocą walców, a to nie podwyższa temperatury mielenia; młynki żarnowe są stalowe lub ceramiczne (te pierwsze są trwalsze, a drugie za to pracują ciszej).

Oprócz rodzaju młynka warto dowiedzieć się, czy dany ekspres posiada regulację stopnia zmielenia ziaren. Różne gatunki kawy wymagają różnej wielkości ziarenek. Regulować można samodzielnie bądź zdecydować się na ekspres, który sam dobiera stopień zmielenia do konkretnej kawy.

MOC

Podstawowa zasada, o której należy pamiętać, jest taka, że im większa moc, tym szybciej ekspres zaparzy nam kawę. Na rynku znajdziemy urządzenia o mocy od 900 do 1800 W. Jeśli kawę zawsze pijemy w biegu i czas jej przygotowania jest dla nas bardzo ważny, warto zainwestować w lepszy ekspres o dużej mocy. Jeśli natomiast parzenie kawy jest dla nas niespieszną formą relaksu, całkowicie wystarczy bardziej ekonomiczny sprzęt o nieco mniejszej mocy.

CIŚNIENIE

Wysokość ciśnienia jest niezwykle istotna, ponieważ wpływa na przepływ gorącej wody przez ziarna kawy, czyli po prostu jakość parzenia. W sklepach możemy spotkać ekspresy nisko- i wysokociśnieniowe.

Niskociśnieniowe – maksymalna wartość ciśnienia to 4 bary; tak niskie ciśnienie znacznie wydłuża proces parzenia kawy, co więcej tym sposobem szkodliwe kwasy zawarte w kawie nie są usuwane.

Wysokociśnieniowe – od 9 do nawet 19 barów; 9 barów to wartość pozwalająca na przyrządzenie porządnego espresso. Docelowo należy jednak wybierać urządzenia co najmniej 15 barowe


SYSTEM SPIENIAJĄCY MLEKO

Aby delektować się pyszną kawą mleczną, musimy zdecydować się, który sposób podgrzewania mleka najbardziej nam odpowiada:

Pannarello (dysza do spieniania) – wystająca dysza, która doprowadza wrzącą parę; aby podgrzać i spienić mleko musimy podstawić pod nią oddzielny pojemnik z mlekiem. Taki system zapewnia większą kontrolę nad tym w jaki sposób mleko ma być spienione, ale jest bardziej czasochłonny

Cappuccinatore – mleko pobierane jest do ekspresu przez rurkę z oddzielnego pojemnika, następnie podgrzewane, spieniane i wlewane do filiżanki z kawą. To wygodne rozwiązanie - nie ma konieczności stosowania dodatkowego pojemnika na mleko - ożna pobierać je bezpośrednio z kartonu/butelki z mlekiem. Dzięki temu nie musimy czyścić dodatkowego naczynia.

Dostępne są również ekspresy z wbudowanym pojemnikiem na mleko, który uzupełniamy wedle potrzeby, a później możemy go łatwo zdemontować i wyczyścić. System ten najczęściej pozwala na regulacje piany co przydaje się przy różnych wariantach kaw. Warto zwrócić uwagę na to, czy pojemnik można myć w zmywarce - to ułatwi jego codzienne użytkowanie

ZBIORNIK NA WODĘ I KAWĘ

Wielkość zbiornika na wodę również ma znaczenie. Zawsze wlewamy jej nieco więcej niż odmierzoną ilość na filiżanki kawy, ponieważ ekspresy zwykle po włączeniu i przed wyłączeniem uruchamiają dodatkowo proces płukania. Zbiornik o pojemności ok 1,5 l umożliwi wygodne przygotowywanie napojów. Warto zwrócić uwagę na to czy zbiornik jest wyciągany - to duże ułątwienie jeżeli ekspres stawiamy w trudno dostępnym miejscu i napełnianie go wody mogłoby przysparzać trudności.

Większy zbiornik na kawę pozwoli Ci na obsłużenie dużej rodzinnej imprezy bez konieczności uzupełniania go ziarnami. Na rynku są również dostępne dzielone zbiorniki na kawę w których możesz przechowywać różne gatunki kaw. Tym samym każdy z domowników będzie mógł w prosty sposób zdecydować, czy woli wybrać robustę czy arabice.

OPCJE DODATKOWE

- automatyczne czyszczenie i odkamienianie; to bezwarunkowo jedna z najważniejszych opcji w ekspresie - zapewnia dokładnie przeprowadzone procesy czym zapewnia się poprawną pracę ekspresu i wydłuża się jego żywotność.

- funkcja pamięci – dzięki niej możemy zaprogramować ulubione kawy i przygotowywać je dużo szybciej, niż za każdym razem ustawiać parametry od nowa; możesz dostosować dokładnie ilość mleka i kawy do Twoich szklanek i przygotowywać napój zawsze dokładnie taki jaki lubisz.

- tryb oszczędzania energii – ekspres automatycznie wyłącza się po określonym czasie bezczynności; to wygodna opcja, która zapewni Ci oszczędność prądu

- regulacja mocy – możemy dzięki niej uzyskać kawę odpowiednio mocniejszą lub słabszą;

- programator czasu – bardzo wygodna opcja ustawienia konkretnej godziny, o której kawa powinna być zaparzona; dzięki temu eksres przywita Cię rano świeżo przygotowaną kawą

- podgrzewanie filiżanek – dzięki temu nasz napój dłużej pozostanie ciepły;

- możliwość zabudowy ekspresu, aby pasował do reszty wyposażenia

- wbudowany filtr – oczyszcza wodę z kamienia i ewentualnych innych zanieczyszczeń, a to sprawia, że kawa jest zdrowsza, smaczniejsza, a my nie musimy filtrować wody w oddzielnym dzbanku;

- regulacja wylewki – dzięki możliwości podnoszenia/opuszczania wylewki możemy używać różnej wielkości szklanek i filiżanek do kawy: od małej filiżanki na espresso, po wysoką szklankę do caffe latte;

- regulacja temperatury kawy ;

- regulacja grubości mielenia kawy ; to funkcjonalność na którą należy zwrócić uwagę, pozwoli to wydobyć z ziaren kawy różnych jej gatunków najlepszy aromat i smak

- wyświetlacz – powiadomi nas o ważnych kwestiach, takich jak: konieczność opróżnienia pojemnika na fusy, tacki na wodę, potrzebę uzupełnienia pojemnika z kawą itp.;

- wyjmowany blok zaparzający – jest to wygodna opcja, jeśli chcemy dokładnie wyczyścić ekspres;

- możliwość zaparzenia kawy mielonej;

- statystyki – ekspres informuje nas np. o liczbie zaparzonych kaw lub też o liczbie kaw, po których niezbędne będzie przeprowadzenie procesu odkamieniania

- aplikacja na smartfona – możliwość włączenia ekspresu i przygotowania kawy poprzez komunikat wysłany ze smartfona.

Przy całej wspaniałości urządzenia, jakim jest automatyczny ekspres ciśnieniowy, nie może przemilczeć kilku jego wad. Największą z nich jest niestety wysoka cena tego rodzaju ekspresu. Dodatkowo – pomimo funkcji samooczyszczenia i odkamieniania – musimy co jakiś czas zaopatrywać się w środki do czyszczenia i konserwacji oraz, mimo wszystko, co jakiś czas samemu wyczyścić cały sprzęt, aby móc cieszyć się jego bezproblemową pracą przez długie lata. Wadą jest również niewątpliwie dość duży rozmiar. Jeśli nasza kuchnia jest niewielka musimy liczyć się z tym, że taki sprzęt zajmie nam wiele cennej powierzchni.

Jeżeli jednak tych kilka wad Was nie zniechęca, to zapraszamy do obejrzenia produktów dostępnych w naszym sklepie. Mamy nadzieję, że ten wpis pomoże podjąć decyzję o konkretnym modelu.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel