infolinia czynna od pon. do pt. od godz. 9:00 - 17:00

Jaki czajnik wybrać? Pomagamy w wyborze!

2018-04-24
Czajnik jest jednym z podstawowych urządzeń kuchennych, używanym wielokrotnie w ciągu dnia. Nie musi być jednak nijakim sprzętem wtapiającym się w kuchenne tło. Różne rodzaje materiałów, z których wykonana jest obudowa, oryginalny, wyrazisty design oraz szeroka gama kolorów mogą ze zwykłego czajnika uczynić bardzo modny gadżet.

Czajnik z tworzywa sztucznego – jest bardzo lekki, a materiał wykonania umożliwia nadawanie mu różnych kolorów. Jego plusem jest niewątpliwie bezpieczna obudowa, która się nie nagrzewa, a także bardzo atrakcyjna cena. Mały, lekki czajnik może być bardzo wygodny podczas podroży. Niestety tego typu czajnik ma też duży minus – podgrzana woda może mieć woń plastiku, co jest szczególnie odczuwalne przy najtańszych urządzeniach.
Czajnik ze stali szlachetnej – jest cięższy niż wcześniej opisywany model. Jego gama kolorystyczna jest ograniczona – barwne mogą być jedynie dodatki takie jak rączka czy podstawka. Mogą jednak mieć różny sposób wykończenia: stal szczotkowana, matowa lub błyszcząca. Czajnik ten może posiadać termoizolację, która zapobiega nagrzewaniu się ścianek, a dodatkowo woda w środku pozostaje dłużej ciepła.

Czajnik szklany – ma jedną podstawową wadę – mocno się nagrzewa. Niwelują to jednak liczne zalety tego materiału. Szklany czajnik jest lżejszy niż plastikowy czy metalowy, wygląda elegancko i efektownie. Może być podświetlony od wewnątrz i cieszyć oko różnymi kolorami gotującej się wody. Ten typ czajnika jest uważany za najbardziej higieniczny.

Czajnik ceramiczny – jest to najlepszy typ czajnika pod wieloma względami. Przede wszystkim materiał ten jest najzdrowszy do gotowania wody. Jest też najłatwiejszy do utrzymania czystości i nie nagrzewa się tak mocno jak np. czajnik szklany. Czajniki ceramiczne wyróżniają się bardzo stylowym designem. Niestety mają też dwie główne wady – są najcięższe oraz niestety najdroższe w porównaniu z pozostałymi materiałami.
Wygląd czajnika to aspekt, na który najszybciej zwracamy uwagę oglądając urządzenia na sklepowej półce lub w internecie. Jeszcze ważniejsze jest jednak jego wyposażenie i funkcje, które pozwalają dopasować czajnik idealnie do własnych potrzeb. Poniżej mała podpowiedź, co warto sprawdzić, wybierając ten najlepszy.

WYPOSAŻENIE

Grzałka
Czajniki elektryczne wyposażone są w grzałki. Mogą być one płytowe lub spiralne. Przy grzałkach płytowych minimalna ilość wody potrzebna do prawidłowego funkcjonowania czajnika jest naprawdę niewielka, może wynosić zaledwie 0,11 l. Jest to bardzo wygodne w przypadku, gdy zapomnimy sprawdzić poziom wody w czajniku przed jego włączeniem. Na takiej grzałce osadza się niewielka ilość kamienia, ponieważ jest ona częściowo zakryta. Dostępne są również czajniki z całkowicie zakrytą grzałką – brak styczności z wodą zapobiega powstawaniu kamienia w ogóle. To sprawia, że czajnik posłuży nam zdecydowanie dłużej niż ten z grzałką spiralną. Wymaga on bowiem większej ilości wody do jej całkowitego zakrycia (od 0,4 l). To z kolei powoduje, że na grzałce bardzo szybko osadza się kamień. Obie propozycje mają swoje plusy i minusy. Czajnik z grzałką płytową może zagotować niewielką ilość wody oraz wymaga sporadycznego czyszczenia. Brak kamienia przedłuża żywotność urządzenia. Takie czajniki są jednak droższe niż te z grzałką spiralną. Na korzyść tych drugich przemawia zatem cena, a także fakt, że działają ciszej. Trzeba jednak pamiętać o systematycznym odkamienianiu.

Filtry
Czajniki wyposażone są na dzióbku w filtry antyosadowe, które zatrzymują zanieczyszczenia, aby nie dostały się do przygotowanego napoju. Filtry mogą mieć postać nylonowej siateczki – jest to najbardziej podstawowe i jednocześnie najtańsze rozwiązanie, zatrzymujące większe zanieczyszczenia. Nieco skuteczniejsze są siateczki wykonane ze stali szlachetnej, które zatrzymują niemal cały osad. Trzecim rozwiązaniem jest filtr węglowy, który dodatkowo zapobiega niepożądanym zapachom. Na rynku dostępne są również czajniki wyposażone w urządzenie filtrujące w postaci dodatkowego wkładu w dzbanku – woda wlewana do czajnika jest najpierw filtrowana, a dopiero później podgrzewana.
Przewód
Standardowo przewód czajnika ma ok. 1 m długości, chociaż zdarzają się też nieco dłuższe. Warto sprawdzić, czy czajnik posiada funkcję chowania nadmiaru kabla do podstawy, dzięki czemu unikniemy niepotrzebnie plączącego się kabla po blacie.

PARAMETRY

Pojemność
Podstawowym parametrem, na który zwracamy uwagę kupując czajnik jest jego pojemność. Jest to bardzo ważne, ponieważ już dobrze dobrana pojemność pozwala na pewne oszczędności w gospodarstwie domowym. Pojemność powinna być zatem dostosowana do potrzeb użytkujących go osób. Dla jednej osoby, która jednorazowo robi sobie jedną herbatę lub kawę w zupełności wystarczy malutki czajnik o pojemności 0,4 l (przyjmując, że 1 standardowa szklanka ma pojemność ok 250 ml). Dla pary wygodniejszy będzie czajnik o pojemności 1 litra – wciąż nie za duży, ale pozwalający już na przygotowanie co najmniej dwóch filiżanek ciepłego napoju. Dla większej rodziny lub grupy osób użytkujących czajnik np. w pracy odpowiednie będą czajniki o dużej pojemności, które mogą dochodzić nawet do 4 litrów.
Im mniejszy czajnik, tym (zazwyczaj) niższa cena, ale też mniejsze zużycie prądu – poprzez krótszy czas gotowania wody, co przekłada się w oszczędności na energii elektrycznej.
Warto pamiętać o tym, że czajniki elektryczne mają określoną minimalną ilość wody wymaganej do prawidłowego funkcjonowania urządzenia. Ilość ta zależy od rodzaju zastosowanej grzałki.

Moc czajnika
Moc czajnika uzależniona jest od rodzaju grzałki. Przy grzałce płaskiej zamyka się w przedziale 600-3100 W, natomiast grzałka spiralna daje moc 200-2200 W. Czajnik z grzałką płaską ma mniejszą powierzchnię oddawania ciepła, stąd wyższa moc tego rodzaju urządzenia. Większa moc gwarantuje szybsze zagotowanie wody, co może wydawać się znaczącą zaletą. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, iż wiąże się to jednocześnie z odpowiednio większym zużyciem prądu, czyli dodatkowymi kosztami.

FUNKCJE
Regulacja temperatury
W niektórych modelach można wybrać temperaturę podgrzania wody. Jest to bardzo przydatna funkcja do profesjonalnego przygotowywania różnego rodzaju naparów – różne herbaty i zioła, a nawet kawy, potrzebują odmiennej temperatury zaparzania. Czajniki te pozwalają na podgrzewanie wody od 40 do 100°C. Należy jednak uważać, aby w takim przypadku korzystać z wody mineralnej, dobrze przefiltrowanej lub wcześniej przegotowanej, ponieważ w tak niskiej temperaturze ginie jedynie część bakterii z wody kranowej.

Wskaźnik poziomu wody
Jest to podziałka na czajniku (na jego obudowie lub rączce), która pomaga kontrolować minimalną ilość wody w urządzeniu, ale też ilość potrzebną do przyrządzenia np. odpowiedniej liczby filiżanek herbaty. Z tego względu niektóre czajniki zamiast podanego litrażu mają narysowane filiżanki. Wskaźniki mogą być podświetlane, co ułatwia korzystanie z czajnika przy słabym oświetleniu.
Nalewanie wody
Standardowym sposobem nalewania wody do czajnika jest podniesienie jego pokrywy. Obecnie dostępne są również urządzenia, w których nie trzeba tego robić – wystarczy wlać ją przez specjalny otwór w pokrywie lub po prostu wlać przez dzióbek czajnika. Sprawdza się to w przypadku użytkowania czajnika w niewielkim zlewie.

Programowanie czasu włączenia
Dzięki niemu możemy ustawić określoną godzinę, o której czajnik ma zacząć gotować wodę. Zaoszczędza to czas rano, kiedy spieszymy się do pracy lub ułatwia życie osobom lubiącym pić ciepłe napoje o określonych godzinach.

BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWANIA

Jako, że czajnik to elektryczne urządzenie codziennego użytku, bardzo ważne jest, aby podczas wyboru zwrócić uwagę na jego dodatkowe zabezpieczenia.

- antypoślizgowa powłoka uchwytu – zapobiega wypadnięciu z ręki urządzenia z wrzątkiem
- chłodne ścianki - zapobiegają przypadkowemu oparzeniu po dotknięciu rozgrzanej obudowy
- podstawa antypoślizgowa – chroni przed ślizganiem się urządzenia
- zabezpieczenie przed włączeniem czajnika z niewystarczającą ilością wody – chroni przed spaleniem urządzenia
- wyłącznik automatyczny – wyłącza czajnik po zagotowaniu się wody (może temu towarzyszyć sygnał dźwiękowy), dzięki czemu nie dopuszczamy do wygotowania się wody i spalenia urządzenia
- bezpiecznik termiczny (lub termostat)– chroni czajnik przed przegrzaniem, kiedy mamy potrzebę kilkukrotnego zagotowania wody w krótkim czasie
- automatyczne wyłączenie przy podniesieniu czajnika z podstawy – czajnik przerywa pracę i wyłącza się
- blokada pokrywy – nie pozwala na otwieranie pokrywy podczas gotowania wody

Jak widać, wybór tak podstawowego urządzenia jak czajnik nie jest wcale taki łatwy. Dostępne na rynku urządzenia różnią się nie tylko wyglądem, ale też dodatkowymi funkcjami i parametrami. Warto przemyśleć, czy zależy nam na większej mocy i wydajności kosztem wyższych rachunków za energię elektryczną, czy może wystarczająca jest dla nas wersja prostsza, ale bardziej ekonomiczna. Czy zależy nam na modnym designie, czy łatwości utrzymania urządzenia w czystości. Te aspekty tak naprawdę wcale nie muszą się wykluczać, dlatego zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i spokojnego wyboru najlepszej dla siebie opcji.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel