infolinia czynna od pon. do pt. od godz. 9:00 - 17:00

Multicooker - wiele urządzeń w jednym!

2019-06-24

Co to jest MULTICOOKER?

Multicooker to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które z powodzeniem zastępuje inne sprzęty AGD, takie jak: kuchenka mikrofalowa, piekarnik, parowar, szybkowar, frytownica czy wypiekacz do chleba. A to tylko kilka przykładowych funkcji z szerokiej palety możliwości tego urządzenia. Co więcej, czas przygotowania posiłków jest krótszy, a utrzymanie go w czystości mniej wymagające, niż każdego z wyżej wymienionych sprzętów osobno.

Gotowanie w multicookerze nie jest też zbyt absorbujące – wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie, włączyć odpowiedni program, a on sam przygotuje dla nas obiad od początku do końca, podczas, gdy my będziemy mogli oddawać się w tym czasie innym zajęciom, niż stanie nad kuchnią i mieszanie w garnkach pośród gorącej, buchającej pary.
Poniżej przedstawiamy szczegółową charakterystykę tego typu urządzeń. Mamy nadzieję, że ułatwi Wam to podjęcie decyzji o zakupie tego coraz popularniejszego sprzętu kuchennego.

BUDOWA MULTICOOKERA

Dwie główne części to:
Baza – w niej znajduje się grzałka. Należy zatem zwrócić uwagę na to, czy obudowa jest wykonana z wysokiej jakości materiałów i nie nagrzewa się w trakcie pracy. Baza wyposażona jest w czytelny wyświetlacz LCD oraz przyciski lub intuicyjny ekran dotykowy, za pomocą których sterujemy funkcjami i ustawieniami urządzenia. W bazie umieszczamy misę.

Misa – najlepiej, jeśli ma możliwość przykrycia pokrywką, ponieważ unikamy wtedy rozchlapywania zawartości dookoła urządzenia podczas jego pracy, oparzeń unoszącą się parą, czy generowania intensywnych zapachów w pomieszczeniu.

Niektórzy producenci oferują także wyposażenie dodatkowe, takie jak: miarki, chochle, szczypce, mieszadła, koszyki do smażenia w głębokim tłuszczu itp. Możemy też znaleźć dołączoną książkę kucharską z przepisami dopasowanymi do możliwości tego sprzętu.

NAJWAŻNIEJSZE PARAMETRY MULTICOOKERA

MOC

Multicooker jest urządzeniem wielofunkcyjnym, wykonującym różne zadania, m.in. gotowanie, gotowanie na parze, smażenie, grillowanie, wyrabianie chleba, jogurtów, przygotowywanie owoców morza i wiele innych. W związku z tym bardzo ważne jest, aby dysponował on odpowiednio wysoką mocą, aby temu wszystkiemu sprostać. Najbardziej optytmalna jest moc o wartości 900 W – pozwala ona na odpowiednie przygotowanie potraw, np. ich lepsze wypieczenie. Im większa moc, tym sprzęt będzie pracował lepiej, ale trzeba pamiętać, że wiąże się to z większym poborem energii. Moc wpływa również na prędkość przygotowywania potraw.
Na rynku znajdziemy urządzenia o mniejszej, ale i większej mocy. Zakres waha się pomiędzy 500 a 1500 W. Multicooker o mocy poniżej 700 W może mieć jednak problemy z satysfakcjonującym przygotowaniem poszczególnych dań.

POJEMNOŚĆ MISY

Możemy wybierać spośród mis o pojemności nawet do 6 l. Większa pojemność pozwala nam na przygotowanie szerokiego wachlarza potraw oraz ich większej ilości. Należy jednak pamiętać, że im większa misa, tym większe gabaryty całego urządzenia, a także – co bardzo ważne – większy pobór mocy. Dlatego dla małych gospodarstw domowych wystarczające będą mniejsze pojemności.

MATERIAŁ WYKONANIA

Najistotniejszy jest materiał, z którego wykonana jest misa. Większość z nich pokryta jest teflonem, ale możemy znaleźć też multicookery z misą ceramiczną, która dodatkowo pokryta jest nieprzywierającą powłoką.
Warto sprawdzić, czy inne części urządzenia wykonane są z wytrzymałego materiału i można je np. wygodnie myć w zmywarce.

ILOŚĆ PROGRAMÓW

Multicooker jest urządzeniem wielofunkcyjnym, ale nie ma możliwości dokupienia i dołożenia do niego poszczególnych modułów, aby zwiększyć zakres jego działań. Należy zatem gruntownie przemyśleć, jakie zadania ma spełniać, co chcielibyśmy w nim przygotowywać i na czym najbardziej nam zależy. Podstawowe urządzenia mają ok. 10 programów automatycznych. Te bardziej zaawansowane mają ich nawet 50.

FUNKCJE MULTICOOKERA

Takie sprzęt daje nam możliwość wygodnego wykonania potraw. W zakres podstawowych funkcji wchodzi: gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie. Wszystko to zależy od naszych oczekiwań oraz dostępnych produktów – możemy przygotować idealny ryż, ugotować aromatyczną zupę, rozpływający się w ustach gulasz, ale też upiec własny chleb i zrobić do niego domowy dżem, a nawet jogurt.

FUNKCJE DODATKOWE

- podgrzewanie – ogrzewanie ugotowanego już wcześniej posiłku, co eliminuje niezdrowe podgrzewanie obiadów w mikrofali
- ogrzewanie 3D – danie ogrzewane jest równomiernie ze wszystkich stron, dzięki czemu podgrzane jest dokładniej oraz szybciej; zmniejsza to również ryzyko przypalenia potrawy
- gotowanie na parze
- gotowanie pod ciśnieniem – potrawy przygotowywane są na podobnej zasadzie, co w szybkowarze
- opóźniony start – jeśli wiemy, co chcemy przygotować, możemy wszystkie składniki umieścić w urządzeniu już rano i nastawić odpowiednio późną godzinę rozpoczęcia gotowania, aby ciepły obiad został nam zaserwowany np. od razu po przyjściu z pracy
- podtrzymywanie ciepła – gdy spodziewamy się gości lub gdy domownicy wracają ze swoich zajęć o różnych porach, możemy użyć tej funkcji, aby po przygotowaniu posiłku urządzenie podtrzymywało go w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas

ZABEZPIECZENIE PRZED PRZEGRZANIEM

Multicooker umożliwia nam przygotowanie jedzenia w bardzo wysokich temperaturach i pod ciśnieniem. Mimo to, systemy zabezpieczające uniemożliwiają przekroczenie bezpiecznego poziomu wysokiej temperatury, a dzięki temu korzystanie z urządzenia jest bardzo bezpieczne.

MOŻLIWOŚĆ GOTOWANIA W PODRÓŻY

Multicooker to urządzenie wielkości większego garnka, działające na prąd. Możemy więc z powodzeniem zabierać go ze sobą w podróż wszędzie tam, gdzie jest dostęp do elektryczności i cieszyć się domowymi, zdrowymi posiłkami nawet w miejscach, w których normalnie nie moglibyśmy na to liczyć.

NAJWAŻNIEJSZE ZALETY MULTICOOKERA

Największą zaletą multicookera jest bez wątpienia fakt, że łączy on w sobie funkcje wielu różnych sprzętów kuchennych, dzięki czemu nie musimy kupować pojedynczych urządzeń, ograniczając tym samym coraz więcej przestrzeni kuchennej.
Multicookery przygotowują potrawy szybciej i sprawniej. Możemy prowadzić zdrowszą dietę  - chociażby dzięki niezwykle łatwej możliwości gotowania na parze.

Utrzymanie takiego sprzętu w czystości jest banalnie proste i niewymagające zbyt wiele pracy – zamiast zmywania garnków, patelni, parowaru i innych naczyń, wystarczy wyczyścić misę i pokrywę.
Jest to idealne urządzenie dla osób bardzo zajętych, które nie mają dużo czasu ani chęci na gotowanie obiadów i sprzątanie po ich przygotowaniu. Udział człowieka w przygotowaniu dania ogranicza się do absolutnego minimum. Ułatwia to również życie osobom, które nie mają zbyt dużego talentu kulinarnego, a mimo to chcą odżywiać się zdrowo i smacznie.
Sprawdzi się też w małych kuchniach, ponieważ łączy w sobie funkcje wielu innych urządzeń, zajmując przy tym o wiele mniej miejsca.

Multicooker, co wynika z powyższego opisu, jest zatem wszechstronnym, nieskomplikowanym i bardzo wydajnym sprzętem kuchennym, łączącym w sobie możliwości wielu innych urządzeń. Wysokiej jakości multicooker może na pozór wydawać się drogi, ale jeśli podliczymy ceny wszystkich urządzeń, które z powodzeniem może zastąpić w naszym gospodarstwie domowym, to okaże się, że jego cena wcale nie jest wygórowana jak na możliwości, które oferuje.

Aby poznać ofertę multicookerów i wybrać model najbardziej odpowiadający konkretnym potrzebom, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel