infolinia czynna od pon. do pt. od godz. 9:00 - 17:00

Niezbędne w każdym domu! MIksery ręczne.

2018-08-22
Mikser jest jednym z najbardziej podstawowych sprzętów kuchennych, który w znacznym stopniu ułatwia gotowanie i pieczenie. Trudno wyobrazić sobie dziś gospodarstwo domowe bez miksera. Ze względu na swój rozmiar i lekkość, przydaje się w domu, w którym jest już zaawansowany robot kuchenny. Kiedy musimy jedynie ubić kilka białek do ciasta lub śmietankę do deseru, wyjmowanie, rozkładanie, a później mycie dużych i ciężkich elementów robota kuchennego mija się z celem. 


Najprostszym urządzeniem są miksery ręczne, które składają się z lekkiego korpusu, do którego dołącza się różne końcówki mieszające. Takie miksery mają wiele zalet, m.in.:
- są lekkie i poręczne
- zajmują niewiele miejsca
- są mobilne – można używać ich wszędzie, gdzie jest dostęp do prądu
- mają wymienne końcówki umożliwiające ubijanie lub mieszanie różnych konsystencji
- można miksować od razu w naczyniu docelowym, w którym masa lub piana powinna pozostać
- niska cena


Jednakże, jako urządzenia podstawowe, mają też kilka minusów w porównaniu do bardziej zaawansowanych sprzętów. Wady miksera ręcznego to np.:
- mniejsza liczba prędkości miksowania (chociaż nie w każdym przypadku)
- niewielka moc
- konieczność trzymania ich w ręce przez cały czas pracy, co przy długim użytkowaniu jest męczące

Miksery ręczne z misą są wygodniejsze w użyciu, ponieważ mikser umieszcza się na specjalnym stojaku nad misą (często obrotową). Dzięki temu nie musimy trzymać miksera i w każdej chwili możemy dodawać kolejne składniki do masy, która ubija się sama, a my w międzyczasie możemy zająć się innymi rzeczami. Miksery stacjonarne mają zwykle większą moc i więcej prędkości miksowania. Zważając na to, iż mikser nie jest przytwierdzony do stojaka, możemy go z niego zdjąć i wygodnie posługiwać się urządzeniem jak zwykłym mikserem ręcznym.
Miksery ręczne z misą mają atrakcyjne ceny, o wiele niższe niż miksery stacjonarne. Są też łatwiejsze w przechowywaniu, ponieważ można je rozłożyć i każdy element trzymać oddzielnie.

NAJWAŻNIEJSZE PARAMETRY:

MOC
Moc mikserów ręcznych oscyluje od 100 W do 500 W. W zupełności wystarcza to do mieszania prostych, niezbyt wymagających ciast, takich jak biszkopty czy ciasto naleśnikowe. Do cięższych ciast (np. serników, babek) wymagana jest większa moc od 500 W do 1000 W, gdyż w innym przypadku może dość do zatarcia silnika. Jeśli nie planujemy bardziej skomplikowanych wypieków lub nie pieczemy w ogóle, do codziennego użytku w zupełności wystarczy lekki mikser o mniejszej mocy.

REGULACJA PRĘDKOŚCI
Zakres prędkości miksera zależny jest od jego mocy – im wyższa, tym jest ich więcej. Prędkości regulujemy za pomocą suwaka lub pokrętła. Najbardziej podstawowe modele mają 2 lub 3 prędkości, a te bardziej zaawansowane około 10. Mogą być regulowane skokowo (wybierając odpowiedni poziom poprzez przesunięcie suwaka lub pokrętła) lub płynnie za pomocą przycisków + / –. Dodatkową opcją jest funkcja TURBO, po której uruchomieniu mikser pracuje na najwyższych obrotach.

POZIOM HAŁASU

Miksery to urządzenia, których silniki elektryczne pracują dość głośno. Warto zatem zwrócić uwagę na poziom emitowanego hałasu. Te najcichsze wytwarzają hałas rzędu 64 dB, najgłośniejsze nawet 77 dB.

WYPOSAŻENIE:

KOŃCÓWKI
Wyposażenie miksera w różne typy końcówek pomaga pracować na różnych konsystencjach produktu:
standardowe – cienkie druciki połączone ze sobą w sposób krzyżowy
standardowe szerokie – szersze druciki
gruszkowe – jak sama nazwa wskazuje są węższe u góry, a szersze u dołu; doskonale radzą sobie z miksowaniem ciężkich mas, które opadają na dno
hakowe – służą do ucierania ciężkich ciast (stanowią przeważnie wyposażenie mikserów stacjonarnych)

KOŃCÓWKI DODATKOWE
ubijająca – trzepaczka do ubijania piany
ucierająca – służy do ucierania warzyw, np. na puree
końcówka do blendowania – zawiera nożyk, dzięki któremu możemy rozdrabniać produkty

Niektóre modele oferują końcówki, które obracają się nie tylko wokół własnej osi, ale wykonują też ruchy pionowe, co ulepsza miksowanie/ubijanie masy.

MISA
Jest podstawowym elementem wyposażenia jeśli decydujemy się na zakup miksera ręcznego ze stojakiem lub miksera stacjonarnego. Tańsze modele mają lekkie misy plastikowe, droższe wyposażone są w bardziej trwałe misy metalowe bądź szklane. Na rynku dostępne są miksery z misami, do któryc
h dołączone są pokrywki – dzięki temu zmiksowanej żywności nie musimy przekładać do innego pojemnika, jeśli planujemy przetrzymać ją dłużej w lodówce. Zakres pojemności oscyluje między 2 a 5 l. Najlepiej wybrać mikser z misą obrotową, ponieważ znacznie usprawnia to proces mieszania. Dodatkową zaletą będzie możliwość mycia misy w zmywarce, dlatego warto brać pod uwagę materiał jej wykonania i opcje zmywania.

WYPOSAŻENIE DODATKOWE
wysoki kubek (niekiedy z pokrywką i miarką), w którym można bez obaw mieszać masy o bardzo płynnej konsystencji – idealny do przygotowania koktajlu lub smoothie
waga elektroniczna – od razu waży produkty, które planujemy dodać do misy

ZABEZPIECZENIA

Jak każde urządzenie kuchenne, mikser musi posiadać odpowiednie zabezpieczenia, aby praca w kuchni była wygodna i przebiegała bez problemów i ryzyka. Są nimi np.:
- blokada mieszadeł – uniemożliwia wysunięcie się końcówek w trakcie pracy
- zabezpieczenie przed przegrzaniem urządzenia – silnik wyłącza się, gdy mikser pracuje zbyt długo
- przycisk zwalniający końcówki – pozwala je sprawnie wysunąć, bez zbędnego szarpania i ryzyka uszkodzenia sprzętu
- wyprofilowana rączka z pokryta gumą antypoślizgową
- antypoślizgowy spód misy
- antypoślizgowy spód całego stojaka w przypadku miksera ręcznego z misą
- możliwość zwinięcia kabla – dzięki temu długi kabel nie plącze się w szafce między innymi urządzeniami

Wybierając mikser, warto na początku określić jego przyszły zakres działania. Jeśli nie jesteśmy pasjonatami gotowania i nie wykonujemy skomplikowanych receptur kulinarnych wystarczy nam podstawowy mikser ręczny. Sprawdzi się on również w przypadku osób, które nie mają warunków do przechowywania dużego urządzenia. Dla osób spędzających więcej czasu w kuchni i mogących pozwolić sobie na dodatkowe wyposażenie odpowiedni będzie mikser z misą – ręczny lub stacjonarny z mnogością funkcji dodatkowych. Kolejnymi cechami, na które należy zwrócić uwagę jest ergonomia użytkowania, zabezpieczenia, materiał wykonania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel