infolinia czynna od pon. do pt. od godz. 9:00 - 17:00

Pomagamy w wyborze.

2017-09-10

Blender ręczny czy kielichowy? Który wybrać?

W naszych kuchniach otaczamy się mnóstwem bardzo przydatnych urządzeń. Mamy piekarniki, zmywarki, lodówki i kuchenki mikrofalowe. Równie istotne miejsce w tym rankingu zajmują wszystkie roboty kuchenne. Niemalże każda gospodyni wcześniej czy później staje przed wyborem takiego urządzenia. A trzeba przyznać, że wybór jest naprawdę bardzo duży i przyprawiający o ból głowy.

Blendery ze względu na budowę można podzielić na dwie grupy – ręczne i kielichowe. Każda z nich charakteryzuje się innymi funkcjonalnościami i przeznaczeniem. Poniżej postaramy się przybliżyć ich krótką charakterystykę.

Blender ręczny
Jest to niewielkich rozmiarów urządzenie, które nie ma własnego kielicha. Blender jest poręczny, lekki i umożliwia bezpośrednie miksowanie w garnkach lub miskach, a nie tylko w specjalnych pojemnikach. Przy wyborze ręcznego blendera zwracamy uwagę na to jak zachowuje się w on dłoni podczas pracy, ważne by trzymało się go wygodnie - by był idealnie dopasowany. Ten rodzaj blenda idealnie sprawdzi się do zup, kremów, sosów, dipów, pasztetów, czy wegańskich twarożków. Poradzi sobie zarówno z suchymi, jak i twardymi składnikami oraz gęstymi masami. Nie nada się jednak do większych kawałków mrożonych owoców.

Blender kielichowy.
Urządzenie jest większych rozmiarów oraz ma swój pojemnik (kielich), w którym składniki są miksowane lub rozdrabniane. Blendery kielichowe charakteryzują się większą mocą, dzięki czemu możliwe jest rozdrobnienie twardszych substancji. Największą zaletą tego typu rozwiązania jest jego samodzielna praca, można go uruchomi i w tym samym czasie zająć się innymi czynnościami niezbędnymi do przygotowywania posiłku. Taki blender idealnie nadaje się do przygotowania smoothies, sorbetów, sosów, pesto, mleka roślinnego ale również do siekania orzechów czy kruszenia lodu.

Na co zwracać uwagę?

Czym kierować się przy zakupie? Na co zwrócić szczególną uwagę? Postaramy się przybliżyć Wam wszystkie najważniejsze kwestie przy wyborze najlepszego blendera. Zapraszamy do lektury!

Moc

Pierwszym i zarazem najważniej parametrem, który należy wziąć pod uwagę jest moc silnika. Urządzenie w zależności od częstotliwości jego używania i rodzaju pracy do jakiej jest przeznaczony powinno mieć odpowiednią moc. Im większa tym dłużej blender może pracować bez przerwy, będzie też bardziej wydajny. Od 100 do 900W w przypadku blenderów ręcznych, do nawet 2000W w przypadku blenderów kielichowych – taki jest wybór blenderów, jeśli chodzi o ich moc. Te słabsze poradzą sobie z miksowaniem zup, sorbetów owocowych, koktajli, gotowanych warzyw. Silniejsze mogą nawet kruszyć lód, nie zagrzeją się przy siekaniu twardych orzechów, ziaren, surowych warzyw, czy mrożonych owoców na sorbety. Wybierając blender dobrze zastanów się do jakiej pracy będzie przeznaczony.

Obroty i ich regulacja

Istotne jest również to ile obrotów na minutę wykonują noże. W ręcznym blenderze jest to szybkość około 20 000 obrotów/minutę, w kielichowym do 35 000 obrotów/minutę. By przyrządzone potrawy miały odpowiednią konsystencję wybieramy blender ze zróżnicowanym poziomem prędkości rozdrabniania. W prostszych modelach będą to tylko dwa poziomy, w blenderach kielichowych liczba ta dochodzi nawet do kilkunastu. Ułatwia to pracę gdy np. nie chcemy czegoś zbytnio rozdrobnić. Część modeli można ustawić na obroty pulsacyjne – dobre na przykład do rozkruszania lodu. Są to najszybsze obroty, lecz kontrolowane – włączają się na bardzo krótko, potem następuje chwila przerwy i następnie ostrza ponownie osiągają maksymalną prędkość. Częściej spotykana funkcja to jednak obroty turbo, przeznaczone do twardszych produktów. Na nie również należy zwrócić uwagę

Długość przewodu i sposób zwijania

W wypadku rozdrabniaczy przewodowych długość przewodu ma wypływ na wygodę pracy. Jeśli gniazdko w Twojej kuchni jest oddalone o ponad metr od miejsca, gdzie możesz wygodnie korzystać z urządzenia, warto sprawdzić długość przewodu. Różnice pomiędzy modelami i producentami mogą wynosić nawet kilkadziesiąt cm. Dodatkowym ułatwieniem jest miejsce na nawinięcie przewodu sieciowego w blenderach lub schowanie przewodu w obudowie. Możesz też spotkać rozdrabniacze stojące ze schowkiem na przewód, co pozwala przechowywać urządzenie w z odpowiednio zabezpieczonym kablem.

Niektóre blendery mają kable skręcone w sprężynkę, która zajmuje mniej miejsca i nie plącze się, a jednocześnie można ją rozwinąć w długi kabel (teoretycznie nawet 260 cm, choć w praktyce znacznie mniej).

Pojemnik

Blender ręczne najczęściej wyposażane są dodatkowo w pojemnik do rozdrabniania. Zazwyczaj jest on wyposażony w miarkę i pokrywkę, która pozwala zamknąć przygotowany sos czy koktajl. Pojemnik może mieć objętość od 500 ml do 800 ml.

Rozdrabniacz stojący ma duży pojemnik (od 600 ml do 2,5 litrów płynu) ze szczelną pokrywką. Na dnie tego pojemnika są umiejscowione noże, które rozdrabniają produkty. Aby ułatwić pracę, producenci skonstruowali pokrywę z otworami – tak, by można było dodawać składniki w trakcie rozdrabniania.

Wyposażenie

Zastanawiając się nad wyborem blendera ręcznego warto zwrócić uwagę na dołączane wyposażenie. Bardziej rozbudowane zestawy oprócz wspomnianych pojemników, posiadają też trzepaczkę do ubijania, młynek z ostrzem do mielenia orzechów i kawy, nakładkę do rozdrabniania lodu, nakładkę do siekania na plasterki i wiórki, mniejszy rozdrabniacz do przygotowywania pesto czy siekania cebuli. Współczesne blendery ręczne są wszechstronne, dzięki czemu śmiało mogą konkurować z wielozadaniowymi robotami kuchennymi. Wyposażenie w innowacyjne tarcze pozwala na krojenie, tarcie na wiórki, rozdrabnianie, szatkowanie, miksowanie warzyw i owoców i to wszystko przy wykorzystaniu tylko jednego urządzenia.

Blendery kielichowe zwykle nie posiadają dodatkowego wyposażenia. Czasem w zestawie jest przystawka do mielenia kawy w ziarnach. W bogatszych wersjach może być sokowirówka

Ostrza i kielich

Ostrza blenderów wykonane są ze stali. Jeśli jest to stop gorszej jakości, ostrza szybko się wyszczerbią i stępią. Dobrze jest, gdy ostrze wyposażone jest w ząbki, wtedy niszczy się wolniej.

Wybierając blender kielichowy warto zwrócić uwagę na wielkość kielicha oraz jakość wykonania, ilość i sposób ułożenia noży. W najlepszych blenderach noży jest 6, a ułożone są we wszystkich kierunkach, umożliwiając idealne blendowanie zarówno produktów nad poziomem ostrzy jak i tych pod poziomem ostrzy.

W przypadku kielichów, do wyboru są dwa rodzaje: szklane i plastikowe. Zdecydowanie trwalsze są te szklane. Są także cięższe, przez co blender będzie stał stabilne. Zwykle posiadają także większą moc od kielichów plastikowych, można bez problemu kruszyć w nich lód. Poza tym są po prostu bardziej estetyczne.

Kielich plastikowy szybciej będzie się niszczył, mogą pojawić się na nim ślady i zarysowania. Poza tym może absorbować zapachy przyrządzanych mieszanek. Jest jednak tańszy i nie występuje ryzyko potłuczenia.

W przypadku obu kielichów dobrze jest, gdy posiadają nadrukowaną miarkę, która ułatwia zachowanie odpowiednich proporcji np. w czasie robienia koktajli.


Bezpieczeństwo użytkowania.

Szczególnie istotne są także zabezpieczenia. Warto zwrócić uwagę czy blender posiada zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem i zwolnieniem końcówki w trakcie pracy. W rozdrabniaczach kielichowych sprawdźmy czy posiada zabezpieczenie przed uruchomieniem przy otwartej pokrywie, a także uruchomienie tylko wówczas gdy wszystkie części są dobrze zamontowane.

W przypadku blenderów ręcznych pracę ułatwi też gumowa rączką, dzięki której dłoń nie będzie się ślizgać oraz uchwyt do zawieszania na ścianie. Blender kielichowy powinien być łatwy w montażu i demontażu aby nie zajmował zbyt wiele miejsca w szafce.

Podsumowanie.

Wybór blendera zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednych nadrzędne znaczenie będzie parametry, a dla drugich design lub sposób jego użytkowania. Naszym zdaniem decydujące znaczenie przy wyborze blendera powinny mieć – moc, obroty i dołączone wyposażenie. Te wartości w dużej mierze decydują o tym jakie produkty będziemy mogli miksować lub szatkować. Ważną kwestią jest również jakość wykonania samego urządzenia. Może ona nam dużo powiedzieć o tym jak długo będzie nam ono służyć.

Na dobry początek zastanów się:

  • Jakie potrawy chcesz przygotowywać za pomocą blendera?
  • Dla ilu osób będziesz je przygotowywał?
  • Jak często zamierzasz go używać?

Następnie weź pod uwagę:

  • Moc silnika i obroty
  • Dołączone wyposażenie
  • Pojemność kielicha
  • Długość kabla
  • Miejsce do przechowywania (czy ma stać na kuchennym blacie, czy masz wystarczająco
    miejsca w szafkach, aby go schować).
  • Łatwość mycia
  • I oczywiście Twój budżet, czyli ile możesz/chcesz na blender wydać

W naszej szerokiej ofercie znajdziecie blendery takich uznanych marek jak Philips, Bosch, Braun, Grundig, Moulinex w naprawdę dużym przedziale cenowym. Jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Mamy również nadzieję, że powyższy poradnik pomógł Państwu podjąć decyzję co do wyboru sprzętu odpowiedniego dla Was i Waszych bliskich. Zapraszamy do zakupów! :)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel