infolinia czynna od pon. do pt. od godz. 9:00 - 17:00

Roboty kuchenne - niezbędne w Twojej kuchni

2019-05-14

Roboty kuchenne to bardzo pomysłowe urządzenia. Dzięki swojej wielofunkcyjności wykonują pracę, którą w innym przypadku musielibyśmy wykonać za pomocą kilku kuchennych urządzeń. Zaoszczędzamy mnóstwo miejsca w kuchni, sporo pieniędzy oraz cenny czas. Na rynku dostępne są różne rodzaje oraz modele robotów kuchennych, przez co wybór urządzenia, które sprosta naszym oczekiwaniom może przyprawić o zawrót głowy. Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych cech tych urządzeń i podpowiadamy, o czym warto pamiętać przy zakupie sprzętu, który posłuży wiele lat.

Rodzaje robotów kuchennych

Możemy dokonać dwojakiego podziału robotów kuchennych. Pierwszy związany jest z umiejscowieniem silnika, przez co możemy wyróżnić:

  • roboty z silnikiem w podstawie – są to zwykle starsze modele; w tego typu urządzeniu wymienne pojemniki malaksera, blendera itp. nakłada się od góry.
  • roboty planetarne – misa umieszczona jest na dole, a nad nią znajduje się moduł z silnikiem i końcówką mieszającą.
Drugi podział wyróżnia roboty z misą lub bez misy:
  • robot z misą:
  • tradycyjny – końcówki mieszające obracają się jedynie wokół własnej osi;
  • planetarny – końcówki obracają się nie tylko wokół własnej osi, ale też wokół misy. Takie rozwiązanie pozwala na szybsze i dokładniejsze wymieszanie składników.
  • robot bez misy / robot z malakserem  - tego typu robot zamiast misy posiada malakser, który umożliwia siekanie i mieszanie produktów. Na wyposażeniu jest również wysoki rozdrabniacz kielichowy. W tym robocie również możliwe jest zastosowanie różnego rodzaju nakładek zamieniających urządzenie np. w sokowirówkę. Warto dowiedzieć się czy wybrany przez nas model ma możliwość równoczesnej pracy malaksera i rozdrabniacza – dzięki temu można sprawnie przygotowywać kilka dań jednocześnie.

PARAMETRY

MOC
Jest to w zasadzie najważniejszy parametr, na który należy zwrócić uwagę, wybierając najlepsze urządzenie. Roboty o słabszej mocy mogą nie do końca radzić sobie z rozdrabnianiem bardziej kłopotliwych produktów czy zagniataniem twardego ciasta.
Najlepiej, jeśli moc wynosi co najmniej 700 W. Moc pomiędzy 700 a 1000 W uznaje się za optymalną, pozwalającą na standardową pracę. Moc wyższa niż 1000 W jest za to gwarantem poradzenia sobie z najbardziej wymagającymi produktami. Im wyższa moc, tym dłuższy jest również czas pracy urządzenia.
Warto wiedzieć, że wyższa moc pozwala na regulację prędkości obrotów, a co za tym idzie – na różnorodną pracę dopasowaną do konkretnej czynności kuchennej.

OBROTY
Oznaczają prędkość wirowania mieszadeł na minutę. W robotach z misą prędkość ta wynosi zwykle do 220, natomiast w robotach z malakserem może wynosić od 300 do nawet kilkunastu tysięcy. Bardziej zaawansowane urządzenia posiadają regulację poziomu prędkości obrotów, dzięki czemu możemy ustawiać je indywidualnie w zależności od rodzaju pracy. Zmiana prędkości może odbywać się skokowo – przesuwając pokrętło lub suwak na określony stopień, lub płynnie poprzez użycie przycisków „+/-”. Nierzadko producenci stosują również funkcję TURBO, która przełącza urządzenie w tryb pracy na najwyższych obrotach. Przy rozdrabnianiu twardych lub kłopotliwych produktów sprawdza się tryb pulsacyjny, pracujący tylko wtedy, gdy przytrzymujemy odpowiedni przycisk.

MISA
Jeśli chodzi o misę robota, ważne są jej dwie cechy: pojemność oraz materiał wykonania. Pojemność, co jest oczywiste, dobieramy wedle swoich potrzeb. Jeśli przygotowujemy potrawy wyłącznie dla siebie lub 2 osób wystarczająca może okazać się mniejsza misa, ok. 3-litrowa. Jeśli jednak mamy większą rodzinę lub często gotujemy dla grona znajomych, to powinniśmy szukać urządzenia z misą co najmniej 4-litrową.
Ważny jest również materiał, z którego jest ona wykonana. Na rynku dostępne są misy z odlewu aluminium, stali szlachetnej, stali nierdzewnej, a także z plastiku. Te ostatnie są najmniej trwałe i raczej nie nadają się do mycia w zmywarce, mimo to posiadają pewną zaletę – są zdecydowanie lżejsze, a przez to bardziej poręczne od pozostałych. Warto zaopatrzyć się w taką misę jako np. dodatkową, zapasową.

DODATKOWE FUNKCJE
Funkcja wyrabiania i ugniatania ciasta
Wiele robotów posiada na wyposażeniu nakładkę do wyrabiania ciasta. Musimy jednak pamiętać o różnicy pomiędzy wyrabianiem a ugniataniem, ponieważ to drugie potrafią tylko wybrane modele. Jeśli zależy nam na takiej opcji, musimy bardzo dokładnie sprawdzić to w opisie urządzenia lub wyraźnie zasygnalizować taką potrzebę sprzedawcy w sklepie. Taki robot powinien mieć również odpowiednio większą misę, co najmniej 3-litrową.
Funkcja gotowania
Zaawansowany robot z funkcją gotowania posiada bazę, która może się podgrzewać, gdyż jest swego rodzaju płytą indukcyjną o mocy ok. 1000 W. Płyta podgrzewa się jedynie w momencie, kiedy stoi na niej misa. Po jej zdjęciu płyta automatycznie się wychładza, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania. W takim robocie można nie tylko ugotować potrawę. Funkcja ta jest bardzo przydatna np. podczas ogrzewania rosnącego ciasta czy rozpuszczania czekolady do deseru. Najbardziej zaawansowane modele są również przystosowane do gotowania na parze.
Funkcja emulgowania
Polega na łączeniu dwóch substancji, które normalnie bardzo trudno wymieszać jak np. woda i olej. Dzięki tej funkcji z łatwością możemy wykonać domowy majonez czy różnego rodzaju sosy.
Wbudowana waga
Niesamowicie przydatna opcja pozwalająca na bezpośrednie dodawanie produktów w takiej ilości, jaka jest wymagana.

Dodatkowe wyposażenie robotów wielofunkcyjnych mogą stanowić:

  • kubek miksujący do koktajli czy przecierów, 
  • maszynka do mielenia mięsa,
  • końcówka lub cały pojemnik do wyrabiania i zagniatania ciasta,
  • końcówka do ubijania piany,
  • obieraczka do ziemniaków,
  • tarcza do krojenia frytek, do krojenia na plasterki, wiórki, w kostkę,
  • młynek do ziaren kawy i zbóż,
  • sokowirówka,
  • maszynka do lodów.

Na tym etapie warto się upewnić co upatrzony przez nas robot nie tylko już posiada w zestawie, ale też jakie elementy będzie można do niego dokupić w przyszłości. Może się bowiem okazać, że dany model nie posiada możliwości dołączenia np. dodatkowego modułu do wyciskania soków.

ZABEZPIECZENIA

  • blokada uruchomienia bez prawidłowo założonej pokrywy,
  • hamulec blokujący wirujące ostrza natychmiast po zdjęciu pokrywy,
  • automatyczne wyłączanie się urządzenia, gdy istnieje ryzyko przegrzania silnika,
  • gumowa, antypoślizgowa podstawa uniemożliwiająca przemieszczanie się robota podczas intensywnej pracy.

Porządny robot kuchenny jest nieocenionym pomocnikiem w kuchni. Modele z wyższej półki są w stanie przygotować potrawę w zasadzie na każdym etapie: od obrania warzyw, poprzez ich siekanie, miksowanie aż po ugotowanie. Wyrabiają ciasto, mielą mięso, robią koktajle i wyciskają soki. Swoją wszechstronnością zachwycają zarówno amatorów, którzy wciąż potrzebują pomocy w różnych czynnościach kuchennych, jak i entuzjastów gotowania uwielbiających spędzać czas w kuchni. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą robotów kuchennych w naszym sklepie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel