Darmowa dostawa od 100,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blendery kielichowe (kubkowe)

( ilość produktów: 20 )

Blendery w kuchni dzielimy przede wszystkim na dwie kategorie – blendery ręczne i kielichowe. Poniżej postaramy się przedstawić ich najważniejsze cechy i różnice pomiędzy nimi.

Blender ręczny to niewielkie urządzenie które nie posiada własnego kielicha. Jest to poręczne urządzenie którym można miksować potrawy bezpośrednio w pojemnikach czy garnkach. Taki blender najlepiej sprawdzi się przy przygotowaniu zup, dipów czy pasztetów. Jednak w całej swojej wszechstronności nie zblendujemy nim np. mrożonych owoców czy lodu.

Mrożone owoce czy lód bez problemu rozdrobni blender kielichowy. Jest to urządzenie większych rozmiarów posiada swój napęd (w podstawie) oraz doczepiany kielich. Blendery charakteryzują się dużą mocą, profesjonalne blendery kielichowe bez problemu poradzą sobie z rozdrobnieniem twardych substancji oraz mrożonek. Taki blender idealnie nada się do przygotowania smoothies, sorbetów, sosów, pesto, mleka roślinnego ale również do siekania orzechów czy kruszenia lodu.

Na co zwracać uwagęCzym kierować się przy zakupie? Na co zwrócić szczególną uwagę? Postaramy się przybliżyć Wam wszystkie najważniejsze kwestie przy wyborze najlepszego blendera. Zapraszamy do lektury!

Moc: Pierwszym i zarazem najważniej parametrem, który należy wziąć pod uwagę przy blenderach kubkowych czy ręcznych jest moc silnika. Urządzenie w zależności od częstotliwości jego używania i rodzaju pracy do jakiej jest przeznaczony powinno mieć odpowiednią moc. Im większa tym dłużej blender może pracować bez przerwy, będzie też bardziej wydajny. Od 100 do 900W w przypadku blenderów ręcznych, do nawet 2000W w przypadku blenderów kielichowych i blenderów gastronomicznych.– taki jest wybór blenderów, jeśli chodzi o ich moc.

Obroty i ich regulacja - istotne jest również to ile obrotów na minutę wykonują noże. W ręcznym blenderze jest to szybkość około 20 000 obrotów/minutę, w kielichowym do 35 000 obrotów/minutę. By przyrządzone potrawy miały odpowiednią konsystencję wybieramy blender ze zróżnicowanym poziomem prędkości rozdrabniania. W prostszych modelach będą to tylko dwa poziomy, w blenderach kielichowych liczba ta dochodzi nawet do kilkunastu. Ułatwia to pracę gdy np. nie chcemy czegoś zbytnio rozdrobnić. Część modeli można ustawić na obroty pulsacyjne – dobre na przykład do rozkruszania lodu. Są to najszybsze obroty, lecz kontrolowane – włączają się na bardzo krótko, potem następuje chwila przerwy i następnie ostrza ponownie osiągają maksymalną prędkość. Częściej spotykana funkcja to jednak obroty turbo, przeznaczone do twardszych produktów. Na nie również należy zwrócić uwagę

Wyposażenie Zastanawiając się nad wyborem blendera ręcznego warto zwrócić uwagę na dołączane wyposażenie. Bardziej rozbudowane zestawy oprócz wspomnianych pojemników, posiadają też trzepaczkę do ubijania, młynek z ostrzem do mielenia orzechów i kawy, nakładkę do rozdrabniania lodu, nakładkę do siekania na plasterki i wiórki, mniejszy rozdrabniacz do przygotowywania pesto czy siekania cebuli. Współczesne blendery ręczne są wszechstronne, dzięki czemu śmiało mogą konkurować z wielozadaniowymi robotami kuchennymi. Wyposażenie w innowacyjne tarcze pozwala na krojenie, tarcie na wiórki, rozdrabnianie, szatkowanie, miksowanie warzyw i owoców i to wszystko przy wykorzystaniu tylko jednego urządzenia.

Długość przewodu i sposób zwijania - w wypadku rozdrabniaczy przewodowych długość przewodu ma wypływ na wygodę pracy. Jeśli gniazdko w Twojej kuchni jest oddalone o ponad metr od miejsca, gdzie możesz wygodnie korzystać z urządzenia, warto sprawdzić długość przewodu. Różnice pomiędzy modelami i producentami mogą wynosić nawet kilkadziesiąt cm

Kielich i ostrza - ostrza blenderów wykonane są ze stali. Jeśli jest to stop gorszej jakości, ostrza szybko się wyszczerbią i stępią. Dobrze jest, gdy ostrze wyposażone jest w ząbki, wtedy niszczy się wolniej.

Podsumowanie - wybór blendera zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednych nadrzędne znaczenie będzie parametry, a dla drugich design lub sposób jego użytkowania. Naszym zdaniem decydujące znaczenie przy wyborze blendera powinny mieć – moc, obroty i dołączone wyposażenie. Te wartości w dużej mierze decydują o tym jakie produkty będziemy mogli miksować lub szatkować. Ważną kwestią jest również jakość wykonania samego urządzenia. Może ona nam dużo powiedzieć o tym jak długo będzie nam ono służyć.

 

 

pixelpixelpixelpixel